Uncategorized

Lägersäsong

Träningssäsongen framskrider snabbt och jag tänkte ge er en liten uppdatering om hur vintern sett ut för mig. I förra inlägget nämnde jag snabbt att jag precis var hemkommen från två veckors träningsläger i Portugal, och efter hemkomsten var det återhämtning som gällde i några dagar. Vila och lugn träning stod på schemat. Det var även kul att vara lite i skolan igen och träffa alla klasskompisar, även fast återvändningen till vardagen kom lite som en chock. Två veckors jullov följt av två veckor på läger, där jag helt levde i lägerbubblan och hade noll aning om vad som hände hemma. Sjukt skönt och avkopplande, men skulle kanske ha lönats sig att kolla upp lite före jag kom hem. Var lite utslagen ett par dagar efteråt, mest i huvudet dock. Men efter några dagar var jag ändå tillbaka på banan igen och vardagen flöt på som vanligt. Jag har bestämt att jag inte tar någon stress över skolan, jag lämnar in alla deadlines och läser så att jag kommer igenom kurserna, men inte mer än så. Att satsa 100 procent på idrotten och samtidigt lika mycket på skolan är en ekvation som inte går ihop.

På tal om studierna så kan jag i alla fall säga att jag trivs där. Hittills har det inte varit så krävande enligt mig, och jag har inte haft några problem med att vara borta på läger osv, mycket går att göra på distans och lärarna är förstående. Ekonomi studier är på det sättet tacksamma eftersom det inte kräver jätte mycket närvaro. Det har i alla fall varit intressanta kurser och jag är ganska säker på att jag gjorde rätt val att åka hit. Även fast jag vill satsa på idrotten tycker jag det är kul att ibland vara i skolan och ha annat att tänka på också, det behöver jag!

Men tillbaka till vinterträningen.. efter Portugal var jag hemma i Åbo två veckor. Skidförhållanden var helt perfekta, ovanligt mycket snö för att vara Åbo samt fina och långa skidspår, så vi passade på att lägga in mycket skidåkning i programmet då. En helg i januari hade vi också “Nagu-camp” med Pargas IF, ett kort helgläger på Nagu där vi gjorde några orienteringsträningar (läs: snöplumsade runt i skogen).

Första veckan i februari hade vi läger igen med Team Kisakallio, denna gång på Kisakallio i Lojo. Vi gjorde det bästa utav snösituationen och gjorde bland annat några knock-out sprintar, inne-orientering, vanliga löpträningar, styrka, skidning samt en tur med snöskor i skogen. Ett väldigt varierande program, och därtill fick vi även ta del av några intressanta föreläsningar och diskussioner. Jag gillar att vara på läger med denna grupp, vi är ett väldigt bra gäng!

Ganska snabbt efter Kisakallio-lägret åkte jag iväg 1000km norrut till Ylläs med Ida-Marie och Sara. Där spenderade vi en vecka och samlade timmar på skidor i fina förhållanden. Det är alltid lika fint att vara i Lappland! En bra mängdvecka i gott sällskap med andra ord. Sedan dess har jag varit i Åbo och livet har rullat på bra här också. Våren har börjat visa sina tecken och många vägar är så gott som bara redan nu, härligt att kunna springa med vanliga löpskor på vägarna igen.

Länge hann jag dock inte vara hemma för nu är vi redan påväg till Portugal igen. Andra gången denna vinter, men till ett nytt ställe och denna gång med föreningen. Vi ska alltså delta i POM (Portugal O-Meeting) samt träna i bra förhållanden, ser fram emot en bra vecka! Själv kommer jag springa tävling på lördag, måndag och tisdag, varav två stycken är medeldistans och en långdistans. Måndagens tävling är också WRE-tävling (World ranking event) vilket betyder att det kommer vara rätt bra klass på tävlingarna. Huvudmålet med lägret är ändå att få till bra träning, och tävlingarna fungerar därmed som bra och hårda träningar. Ska bli kul att få komma ut i skogen igen!!

En liten uppdatering om vad som hänt, mycket resande och läger just nu som vi ser, men det trivs jag med. Efter denna resa blir det dock en liten paus och jag kommer hålla mig hemma ganska många veckor, åtminstone nästan en månad, haha. Håller tummarna för att den sista isen och snön försvinner från Åbo ganska snabbt så att vi kan börja springa i skogen hemma igen också.

Söndagens gruvdrag i Pargas. Vi har en unik möjlighet med Piffen att få springa backdrag i Nordkalks gruva, för mig var det första gången i söndags. Ett drag är ca 1.8km långt och 170m stigning, not bad!!!

Ha det bra!