OM MIG

 • Namn: Alexandra Enlund
 • Född: 13.3.1997
 • Bor: Åbo
 • Vad gör jag? orienterar på elitnivå och studerar första året ekonomi
 • Familj: mamma, pappa, lillebror och katten Alfons
 • Förening: Pargas IF (fr.o.m. säsongen 2019, före detta IF Femman)
 • Tränare: Fredric Portin
 • Ingår i Team Kisakallio (landslagsgrupp för 21-25 åringar), samt FSOs elitgrupp

Jag heter alltså Alexandra Enlund och är 21 år gammal. Jag är ursprungligen hemma från Korsholm i Österbotten (Finland) men flyttade hösten 2018 till Åbo för ekonomistudier på Åbo Akademi, men största orsaken till flytten var ändå för att kunna satsa på orienteringen och få bättre förutsättningar att utvecklas. Jag håller alltså på med orientering på elitnivå och jobbar för att en dag bli bäst i världen. Stora mål och drömmar, men man ska alltid sikta mot stjärnorna har jag hört. Här i Åbo trivs jag och har utmärkta möjligheter att bli en bättre orienterare.

Jag höll länge även på med längdskidåkning, i gymnasiet gick jag 4 år på skidlinjen i Vörå idrottsgymnasium och satsade i princip endast på skidåkningen där. Under de åren lyckades jag plocka hem några FM medaljer samt ingå i juniorlandslaget en säsong. Någon gång under 2016-2017 säsongen kände jag ändå att detta inte var det jag vill hålla på med och att jag saknade något väldigtväldigt viktigt i livet. Denna viktiga grej var alltså orienteringen. Jag har alltid älskat skidåkning, vilket jag gör än idag, men det var själva tävlingsmomentet som tog ner på mig. Och om något tar mera energi än vad det ger så är det inte värt att hålla på med det. Men skidåkningen har trots allt gett mig en otroligt bra fysisk grund i och med alla timmar träning jag lagt ner, samt en hög fina vänner och minnen.

Efter skidsäsongen 2017 bestämde jag mig i alla fall för att gå min egen väg, lyssna på mig själv och göra det jag själv vill, utan att bry mig om åsikter av andra. Bestämde mig för att den sommaren ska jag springa junior-VM och några månader senare befann jag mig där, i landslagsdräkten på mitt första junior-VM, sista året som junior. Efter det insåg jag att detta är det jag vill hålla på med, detta lever jag för och älskar. Orienteringen är helt fantastisk. Alla nya utmaningar, att ingen bana eller terräng är den andra lik, utmaningen att man inte vet hur banan ser ut innan startögonblicket, alla otroliga platser man får besöka, gemenskapen (!!!) och att jag får vistas på den plats jag trivs allra bäst på. Skogen. Det var nu jag också insåg att livet är för kort för att göra sånt man inte mår bra av, och har sedan den dagen njutit till hundra procent av det jag håller på med.

Säsongen 2018 var min första säsong som senior och ett ord som beskriver den är framgångsrik. Jag uppnådde mina mål och lite till. Två sekunder från medalj i student-VM, varifrån jag också fick med mig ett VM-silver från stafetten. Under hösten fick jag även springa min första världscup, och på Prags gator lyckades jag fighta mig in bland top10 och samla på mig världscup-poäng i det nya sprintformatet knock-out-sprint. Jag har tagit stora steg framåt i år, både på den fysiska och tekniska sidan. Jag har blivit en snabbare och säkrare orienterare, men än finns det mycket att jobba på för att nå den absoluta toppen, men motivationen och viljan finns och jag är redo att lägga ner hårt jobb för att utveckla mina svagheter och förstärka mina styrkor, och genom det nå mina mål. Jag siktar mot stjärnorna och vill ha kul på vägen.

Förutom att jag springer runt med karta i handen och sitter i skolbänken ibland gillar jag även att umgås med mina nära och kära, äta god mat, ha det mysigt, kolla kriminalserier och vara ute i naturen.

På denna sida får ni följa med mitt liv och mina äventyr, hoppas ni gillar det! 

(fotograf till bilderna är min fina vän Ida-Marie, kontakta henne för mer info ;);))

One Comment

 • Matti Ylitalo

  Hej,

  Du vann sprinten här i Loimaa i söndags. Vad tyckte du om påsar med “närmat”-produkter, vilka ni fick i prisutdelningen? Jag ville gärna ge lite kommentarer till vära sponsorer.

  mvh
  Matti Ylitalo
  Loimaan Jankko
  0500-534055

Leave a Reply

Your email address will not be published.