Uncategorized

sommarträning & ont i foten

Sommaren har gått i en väldans fart och vi är redan halvvägs inne i augusti. Om dryga två veckor drar höstens intensiva tävlingsrumba igång med en granskningssprint i Jyväskylä, följt av långdistans FM, Euromeeting i Estland, sprint och stafett FM och förhoppningsvis skulle jag kunna ta en plats till höstens världscup resor också. Det är i alla fall höstens målsättning. Två världscup rundor återstår i höst, den första i Schweiz i slutet av september och den andra i Kina i slutet av oktober. Men först ska vi hur som helst ta oss an granskningarna och FM-tävlingarna, och efter det klargörs det hur resten av hösten kommer se ut.

Men vad har hänt de senaste två månaderna då? Vårsäsongen fick sitt slut efter medel FM uppe i Taivalkoski (placerade mig som 9:e i damklassen) och sedan dess har fokuset luggit mera på träning och mindre på tävling. Jag har alltså tränat lite mera denna period för att formen ska orka hitta fram tills höstens tävlingar igen, och de tävlingar jag sprungit under denna period har jag tagit med inställningen att få en bra träning. En vecka var jag bland annat uppe i Posio på läger och en annan vecka spenderades på O-ringen i Norrköping tillsammans ett härligt gäng vänner. Där njöt vi av fem tuffa men fina tävlingar under sommarens hetaste dagar. Annars har jag befunnit mig både i Åbo och uppe i Österbotten lite om vartannat och njutit av sommaren tillsammans med nära och kära. Ett mattest checkade jag också av veckan efter O-ringen, vilket visade att mycket har förbättrats och att den fysiska delen ligger på en väldigt bra nivå just nu.

Förra helgen gick årets FSOM av stapeln, i Kristinesstad och Närpes. För min del var det två flugor i en smäll då jag på samma gång fick spendera några nätter hos fammo & faffa på sommarstugan och även umgås lite med kusin. Alltid lika skönt att få spendera tid där, ingen stress och det är något med havet som gör mig så lugn. Tävlingarna gick både bra och mindre bra, sprinten vann jag med en marginal på 54sek, men resten finns det inte så mycket att berätta om. Dubbelseger i stafetten tog vi i alla fall hem med Piffen. Hur som helst är FSOM alltid kul när alla finlandssvenska orienterare samlas på ett och samma ställe, och lite extra kul för min del i år när även många släktingar fanns på plats och hejade (har alltså stor del av min släkt därifrån trakten, och det är ju inte ofta tävlingar ordnas där).

Sedan helgen har jag dessvärre haft lite ont i foten, vilket jag också var och kollade upp till en idrottsläkare här i Åbo. Plantar fascit var troligen lite överbelastat och en liten inflammation någonstans där, så läkaren rekommenderade en veckas paus från löpningen och en kur med inflammationshämmande medicin. Inga farliga grejer alltså, en vecka är ju egentligen ingenting och jag kan ju träna annat. Jag har spenderat några timmar i vattenlöpningsbassängen istället, idag gjorde jag bland annat intervaller och kan meddela er att det blev överraskande tungt om man går all-in på intervallerna. Blev ju riktigt trött, så en bra träning trots allt. Föredrar att springa på land men det gäller att göra det bästa av situationen, litar på läkaren och hoppas att det ger med sig på en vecka.

Om två veckor börjar jag skolan igen efter ett nästan 4 (!!) månaders långt sommarlov. På ett sätt ska det bli rätt skönt att komma in i vanliga rutiner igen, även om det varit skönt att bara leva som en heltids idrottare hela sommaren :P Jag har försökt planera kommande läsår bra så att mängden studier blir passlig med tanke på idrotten. Vi har ändå mera valmöjligheter i år jämfört med första året då vi endast gick obligatoriska kurser, så det borde vara ännu lättare att anpassa det så som jag vill i år. Men mest förväntansfull är jag ändå inför höstens tävlingar som alltså snart drar igång, ska bli så kul att få tävla ordentligt igen! Och hösten är ju annars också en helt fantastisk årstid som jag verkligen älskar.

-Alexandra